Latince Adı : Magnolia x soulangeana

Familya       : Magnoliaceae

Türkçe Adı  : Saray Manolyası, Saray Lalesi, Yaprak Döken Manolya

İngilizce Adı: Saucer Magnolia

Magnolia x soulangeana çiçeklerini görürseniz baharın geldiğini anlayabilirsiniz. Gösterişli çiçekleriyle etki yaratan Magnolia x soulangeana hibrit (melez) bir türdür. Fransa’da Magnolia liliiflora ve Magnolia denudata türlerinin çaprazlanmasıyla 1826 yılında Etienne Soulange tarafından elde edilmiştir. Bu melez türün çiçeklerinden etkilenilmesiyle hızla yayılmıştır. Aslında Manolyalar Uzakdoğu kökenlidir. En çok üretilen yaprak döken Manolya türüdür.

Yaprak döken, çalı formunda (çok dallı), orta dereceli büyüyen ve genellikle 4-8 metreye kadar boylanan bir çalı ve/veya ağaçcıktır. İlkbaharda çiçeklenir (Mart-Nisan) ve erken/ilk çiçeklenen bitkilerdendir. İlkbaharda geç don olması çiçekleri olumsuz yönde etkiler. Yapraklanmadan önce çiçeklenir ve çiçekleri büyüktür (10-20 cm). Bu özellik sayılı bitkilerde vardır. Çiçekleri yaprakların arasında kaybolmadığından, bu özelliği ile daha etkili bir hal alır. Fazlaca çiçeklenen bir bitkidir ve hoş kokuludur. Çiçekleri büyük laleye benzer ve pembe, beyaz ve mor renkli olanları vardır ama genellikle pembe renkli çiçekleriyle tanınır. Vazoya konulacak kadar etkilidirler. Fakat biz yine de dalında sevelim.

Yapraklarını da seveceğinize eminim, çok canlıdır ve  rengi sarı-yeşildir. Yaz ayından sonbahara kadar yapraklı kalır. Kabuk renginin gümüşi  gri olması da dekoratiftir. Yaprak döktükten sonra gövdesiyle de kendine baktırır. Meyveleri yaz sonunda (Ağustos) olgunlaşır, yeşil - pembe /kırmızı tonlarındadır, kuşlar için çekici bir meyvedir.

Bol ışık ister, gölge alanlar bitkiyi zorlar. Kireçli toprak sevmez, yıl boyu nemli- zengin toprak ister. Soğuğa dayanıklıdır ama ılıman iklimde daha erken çiçeklenir.

Peyzajda en  çok kullanılan manolya türlerinden biridir. Popülerdir ve vurgu yapan bir türdür. Bahçelere tek başına da, toplu olarakta çok yakışır. Zaten genellikle süs bitkisi olarak kullanılır. Kirli havaya dayanıklı olması kentsel peyzajda kullanımını da artırır.

Fidanlıkta keyifle izlediğim bitkilerin başında gelirdi. Yeni çıkan yaprakların yumuşacık dokusunu ve canlı rengini anımsıyorum. Umarım OMNE BİTKİLERİ’nden biri olan pembe çiçekli Magnolia x soulangeanayı sizde seversiniz. İçtenlikle...

KAYNAKÇA

Yaprak Döken Manolya (Magnolia soulangeana). https://www.konusanagac.com/konusan-agac/62/yaprak-doken-manolya-magnolia-soulangeana.html (07 Haziran 2020).

Magnolia soulangeana-Saray Lalesi-Saucer Magnolia. http://www.peyzajadresim.com/items/magnolia-x-soulangeana-saray-lalesi-saucer-magnolia/ (07 Haziran 2020).

Magnolia x soulangeana. (2020). https://en.wikipedia.org/wiki/Magnolia_%C3%97_soulangeana  (07 Haziran 2020).

Magnoliaxsoulangeana. https://www.missouribotanicalgarden.org/PlantFinder/PlantFinderDetails.aspx?kempercode=a885  (07 Haziran 2020).

Magnoliaxsoulangeana (Saucer Magnolia) Magnoliaceae. https://www.lakeforest.edu/academics/programs/environmental/courses/es203/magnolia-x-soulangeana-saucer-magnolia-magnoliaceae.php  (07 Haziran 2020).

Saucer Mahnolia. (2020). https://selectree.calpoly.edu/tree-detail/magnolia-%C3%97-soulangeana  (07 Haziran 2020).

Characteristics of Japanese Magnolia (Saucer Magnolia). https://www.thoughtco.com/saucer-magnolia-japanese-magnolia-tulip-tree-4123122  (07 Haziran 2020).

Magnolia x soulangiana Saucer Magnolia. (1994). http://hort.ufl.edu/database/documents/pdf/tree_fact_sheets/magsoua.pdf  (07 Haziran 2020).