Fine Art Baskı; dijital ortamda müze kalitesinde çok uzun ömürlü baskı elde etme yöntemidir. Baskılar, az sayıda üreticilerin bu amaç doğrultusunda; asitsiz olarak pamuktan, alfa selülozdan, bamboo ağacından, kenevir yapraklarından, sabır otu yapraklarından hiç bir kimyasal kullanmadan ürettikleri kağıtlara yapılır. Kağıtlar; mat, yarı mat, parlak, yarı parlak ve türleri arasında değişik seviyede dokulu olabilirler. Ayrıca, pigment mürekkepleri yüzeyine kabul eden OBA seviyesi (yüzey rengini oluşturan optik beyazlatıcı) oldukça düşük, asitsiz Alfa selülozdan imal edilen daha ekonomik kağıtlara da fine art baskı yapılabilmektedir, ancak fineart giriş seviyesi kağıtların renk gamutları daha sınırlıdır.  


Uygulama, bu amaç için üretilmiş özel yazıcılar ile pigment mürekkepler (su bazlı hücresel yapılı) kullanılarak yapılır. Gelişen teknoloji sayesinde 11 farklı renk mürekkep kullanabilen bu yazıcılar ile baskılarda tüm renk geçişlerinin detayları alınabilmekte, doygunluk ve dayanıklılık bakımından daha önce elde edilememiş sonuçlar alınabilmektedir.



Kağıt üreticileri her bir kağıt cinsi için, hangi marka yazıcıdan baskı alınacaksa çıkışın mükemmel renk doğruluğunda olabilmesi için küçük yazılım üretirler ,  bu yazılım "ICC profili” dir. Bilgisayara yüklenen bu yazılım, gelişmiş bir renk yönetimi uygulayarak , kalibrasyonlu monitörde görülen doğru renkleri aynı şekilde kağıda baskı olarak uygulamamızda gereklidir. Profili olmayan kağıtlara “Fine Art Print" yapılamaz. Ne kadar kaliteli olursa olsun bu tür baskıda renk doğruluğu sağlanamaz.


Baskılar 12 saat dinlendirildikten sonra yüzeyleri koruma spreyi ile kaplanır. Bu sprey, mürekkep ile kağıdı kaynaştırır, hava alımını engellemez buna karşın , fiziksel temas nedeni ile oluşabilecek el dokusundaki yağın baskıya geçmesini engeller. Sprey, toz ve UV'ye karşı da koruma sağlar.


Sadece yukarıda belirtilen şartlarda elde edilen baskılar, "Fine Art" olup kullanılan kağıdın sertifikasına göre, renkli baskılarda 100 ile 350 yıl, siyah/beyaz baskılarda 450 yıla kadar uzanan dayanıklılık sağlarlar. Buradaki, “dayanıklılık” tanımı; basıldığı tarihteki renk kontrastı, netlikte ve solmama anlamına gelir, sadece direkt ve endirekt güneş ışığı görmemeleri esastır. Avrupa ve Birleşik Devletlerde “Hahnemühle sertifikalı stüdyolarda” yapılan baskılar. müzelerde sergilere kabul edilmektedir.


Selçuk AKBULUT

FineArt Sanatsal Baskı Hizmetleri

Hahnemühle  Certified Studio