Papaver sp. I NARİN VE KIRMIZI GÜZEL

Latince Adı: Papaver sp.

Familya: Papaveraceae

Türkçe Adı: Gelincik

İngilizce Adı: Poppy Flower

Papaver sp.,  hepimizin genellikle bildiği ismi ile narin çiçek Gelincik. Anlamı hüzünmüş, Fars edebiyatında ise ‘’ebedi aşk çiçeği’’ olarak adlandırılmış. Gelincik’ in latince ismi Papaver rhoeas’ tır.  Kırılgan yapısı, hafif bir rüzgarda bile oradan oraya savrulması belki de bu anlamı yükledi bu güzelliğe. Türkiye’nin her yerinde, tarlada bir yol kenarında mutlaka görmüşsünüzdür. Rüzgarda sallandıkça kapsül içindeki tohumlar savrulur doğaya. Ondandır bu ‘’Gelincik Tarlaları’’ diye adlandırılan ortamlar.

Bitkinin doğal yayılış alanına ise Batı Asya, Kuzey Afrika ve Avrupa dır. Yaklaşık 50 türü bulunur ve bunlardan 30 türü Türkiye’de yetişmektedir. Çiçekleri genellikle kırmızı rengindedir fakat beyaz, pembe, mor, leylak rengi ve sarı renkleri de vardır. Tek veya çift renklidir, katmanlı türleri de vardır. Taç yapraklarının diplerinde lekelerde olabilir. Mart-Ağustos ayları aralığında çiçeklenir. Çiçekleri kokusuzdur. Sapları ince ve tüylüdür. 50-120 cm’ye kadar uzayabilir. Kimi tür tek yıllık kimi çok yıllıktır. Yaydıkları polen tozlarıyla arılar için cazip hale gelir. Tıpta kullanılan, tarımı yapılan bir bitkidir. Haşhaş Papaver somniferum L. türünden elde edilmektedir. Zararlı etkisi olabileceğinden dolayı doğadan toplayıp kullanmak doğru olmayacaktır. Toksik etkisi vardır. Kedi ve köpeklerden de uzak tutmakta fayda var.

Sıcak, güneş ve orta derece yağışlı ortamları sever. Doğal ortamlarına bakıldığında seçtikleri toprak tipi çok geniştir fakat iyi drene edilmiş toprakları severler. Aşırı rüzgar ve hava akımı olan ortamları sevmezler, çünkü çiçekleri zarar görür. Çiçeklerinin narin yapısından dolayı dipten sulama yapılmalıdır.

Bahçenizde çok güneş alan bir alan varsa; bu çiçeği bahçe içinde görmek çok güzel olacaktır. Tek yıllık  türlerini, ilkbaharda ekerek, tohumdan yetiştirebilirsiniz. Tohumları ektikten sonra kuşları bir süre uzak tutmakta fayda var. Sonra geçin karşısına kır çiçeği sergisini seyre durun. Çok yıllık olan türlerin çiçeklenmesi için toprağın zengin olması gereklidir. Gölge ortamlar çiçeklenmeyi olumsuz yönde etkiler. Yapraklarına  kadar olan kısmı keserek yeniden çiçeklenmeye teşvik edebilirsiniz. Çünkü yaprak üstüne çıktıktan bir süre sonra öleceklerdir. Gelincikler, saksılarda bahçedeki etkiyi göstermeseler de denemek güzel olacaktır.

İşte çiçeklerine hayran olduğumuz Gelincik çiçeği de bu özelliklere sahip. Bence OMNE’de diğer renkleri de olmalı. Ama bu sefer çalışma suluboya ile olur diye tahmin ediyorum. Üç çeşit olarak sunduğumuz Papaver sp. - GELİNCİK bitkimizin posterlerini incelemeyi unutmayın lütfen. Size Gelincik çiçekleri gibi; kocaman kırmızı Sevgiler!


KAYNAKÇA

The best Papaver and poppies for your garden. (2020).

https://www.gardensillustrated.com/plants/planting-ideas/papaver/ (10 Eylül 2020).

Papaver somniferum. https://www.gardenersworld.com/plants/papaver-somniferum/ (10 Eylül 2020).

Poppy. (2017). https://www.britannica.com/plant/poppy (10 Eylül 2020).

How to grow poppies. (2019).

https://www.gardenersworld.com/how-to/grow-plants/how-to-grow-poppies/ (10 Eylül 2020).

Papaver sp.. https://bizimbitkiler.org.tr/v2/hiyerarsi.php?c=Papaver (10 Eylül 2020).

Papaver rhoeas L.-Gelincik. http://ibuflora.ibu.edu.tr/tur/papaver-rhoeas (10 Eylül 2020).

Papaver. (2019). https://tr.wikipedia.org/wiki/Papaver (04 Eylül 2020).

Gelincik Çiçeği: Anlamı, Özellikleri Ve Faydaları Nelerdir? Bakımı Nasıl Yapılır?. https://www.milliyet.com.tr/pembenar/gelincik-cicegi-anlami-ozellikleri-ve-faydalari-nelerdir-bakimi-nasil-yapilir-6263060#:~:text=Bilimsel%20ad%C4%B1%2C%20Papaveraceae%20olan%20gelincik,Gelincikgiller%20familyas%C4%B1na%20ait%20bir%20%C3%A7i%C3%A7ektir.&text=Antalya%20ve%20Adana%20gibi%20%C5%9Fehirlerde,Konya%20gibi%20%C5%9Fehirlerde%20de%20g%C3%B6r%C3%BClmektedir. (04 Eylül 2020).