Latince Adı   : Magnolia grandiflora

Familya         : Magnoliaceae

Türkçe Adı    : Büyük Çiçekli Manolya

İngilizce Adı  : Southern Magnolia

Magnolia grandiflora,  parlak-mumsu yaprakları ve gösterişli büyük - beyaz çiçekleriyle çoğumuzun tanıdığı bir güzellik. Sanki ihtişamın sembolü. O güzel çiçeklerinin, limon gibi hoş bir koku salması da ayrıca bir cazip hale getiriyor bitkiyi. Ama yeni bir bilgi öğrendim ki; çiçeklerini koklayıp dokunduğumuzda etkileniyormuş ve çiçekleri kararıyormuş. Hep güçlü bir görüntüsünün olduğunu düşündüğüm bu bitkinin de nasıl hassas olduğunu öğrenmiş oldum.

Anavatanı Güneydoğu Amerika’dır. Göl gibi suyun olduğu bölgelerde çok görülür. Herdem yeşildir (aşırı don olmazsa) yani yaz-kış yapraklıdır ama ilkbaharda, yeni yapraklar gelişirken eski yaprakların bir kısmı dökülür. Parlak, kalın ve geniş yapraklıdır. Bazı varyetelerinin, yaprak altı rengi kahverengi tonlarındadır, o renk tonunu çok seviyorum. Farklı bitkilerdendir, hemen ayırt edilir.

Genellikle yaz başında çiçeklenir ve yaz boyu çiçekli kalır. Bir çok bitki baharda çiçek açar ve geçer. Magnolia grandiflora’nın yaz boyu çiçekli kalması ve çiçekli kalma süresinin uzun olması, kışın yapraklarını dökmemesi, bahçedeki görsel sürekliliğin sağlanması için önemli özelliklerindendir ve bu nedenle çok tercih edilir.

10-30 metreye kadar boylanabilir. Ilıman iklim sever. Dona karşı hassastır. Asidik, besin değeri yüksek, drenajı iyi toprakları ve nemli ortamı sever. Büyüme hızı ortadır. Budaması çiçek dönemi bittikten sonra yapılmalıdır. Ortamda güneş, yarı gölge sever. Ama araştırmalarım sonucu öğrendim ki; Poyraz rüzgarını sevmezmiş ve bir süre sonra alışabilirmiş. Yazı sonundaki kaynakları da incelerseniz, çok daha detaylı bilgiler elde edebilirsiniz. Amacımız; belki de sadece süs olarak görülen bitkileri tanıtmak ve daha da sevmek.

Magnolia grandiflora Türkiye’de sahil kentlerinde bulunur. Peyzaj Mimarlığında bahçelerde kullanımı yaygındır. Büyük, hacimli bir bitki olduğundan genellikle soliter (tek başına) kullanılır. Tijli, dipten dallı olarak bir çok çeşidini yerli ve ithal olarak bulabilirsiniz. Dipten dallı olanlar piramit şeklinde büyür. Güzel yapısıyla bahçenin bir köşesinde resmen heykel etkisi yaratır.

 Bakım konusunda çok fazla sorun yaşamak istemiyorsanız iki yaşından büyük bir bitki tercih etmekte fayda var. Bitkilerin yaşı, bahçenizde yaratmak istediğiniz etkiyi çok etkiler. İleride nasıl hal alacağını düşünerek dikim yapmalıyız. Seçim yaparken bunları dikkate almamız gerekir. Yoksa bahçenizde, sonraki yıllarda, bitki seyreltmek için söküm yapmanız gerekebilir, bu da çok üzücü oluyor. Magnolia grandiflora’nın hava kirliliğine dayanıklı olması da Kentsel Peyzaj kullanımında tercih sebebidir. Umarım şehirlerimizde, çoklu kullanımını daha çok görürüz. Yol boyunca ihtişamlı Manolyalar içinde yürüdüğünüzü hayal etsenize, muhteşem bir etki. OMNE Bitkileri’nden Magnolia grandiflora’ya da bakmayı unutmayın lütfen. İçtenlikle...

KAYNAKÇA

Magnolia grandiflora Büyük Çiçekli Manolya Southern Magnolia.  http://www.peyzajadresim.com/items/magnolia-grandiflora-buyuk-cicekli-manolya-southern-magnolia/ (09 Haziran 2020).

Manolya Ağacı Magnolia grandiflora. https://azbitki.com/manolya  (09 Haziran 2020).

Şehirli Bitki... Daimi Yeşim Manolya. (2006). http://bahcevan.com/sehirli-bitki-daimi-yesil-manolya-magnolia-grandiflora  (09 Haziran 2020).

Magnolia grandiflora. http://www.missouribotanicalgarden.org/PlantFinder/PlantFinderDetails.aspx?kempercode=c117#:~:text=Noteworthy%20Characteristics,magnificent%20tree%20of%20the%20South.  (09 Haziran 2020).

Southern Magnolia Magnolia grandiflora. https://plants.usda.gov/plantguide/pdf/pg_magr4.pd  (09 Haziran 2020).

Southern Magnolia. https://www.srs.fs.usda.gov/pubs/misc/ag_654/volume_2/magnolia/grandiflora.htm  (09 Haziran 2020).

Southern Magnolia. https://naturewalk.yale.edu/trees/magnoliaceae/magnolia-grandiflora/southern-magnolia-58  (09 Haziran 2020).

Southern Magnolia. https://selectree.calpoly.edu/tree-detail/magnolia-grandiflora  (09 Haziran 2020).